Real Farm Food - Tihany

malackrumpli

Füst jöjj velem...ismét (2020)

2020. június 05. - fekete-barany.blog.hu

Pár nap múlva ismét érkeznek a mangalicák és a jó öreg myron mixonba begyújtunk. Szállni fog a füst, készülni fog pulled pork, oldalas, porchetta, mire jönnek a levendula hetek (https://levendulafesztival.hu) már készen álljunk a BBQ ételeinkkel a rajongók és érdeklődők számára. Ez azt is jelenti, hogy vasárnap a mangalicákat befogják és elviszik a közeli kisvágóhídra. Ott egy nap pihenés utn levágásra kerülnek, majd orvosi vizsgálat, áthűtés után a mészáros kiadja a hasított disznókat. Elfuvarozzuk őket Tihanyba, egy pár órás előkészület után bekerülnek a szmókerbe. A pulled-pokhoz EGÉSZBEN. Nem csak a comb vagy bármely egyéb rész, hanem a félbevágott egész disznó, minden értékes és kevésbé értékes, minden húsosabb és zsírosabb részével együtt. Az igazi pulled-porkban nem száraz ipari hús van, hanem az egész disznó, a szűz és a karaj, a hátszalonna és a toka, a fejhús és a tarja...minden. A füstölés az utómunkával együtt több mint 24 óra, ez idő alatt ott kell lenni, figyelni, intézkedni, dolgozni az ügyön, itt nincs alvás, éjjel és nappal folyamatosan "vele" kell lenni.....

De az eredmény kárpótol bennünket a több napi erőfeszítéseinkért... persze minden évben van egy-két vendég aki kioktat bennünket, hogy ez nem is pulled-pork, túl zsíros, stb. ...már hozzászoktunk, hogy a rossz minőség megszokása és kikövetelése (az a bizonyos ízlés mérce) általában a határozott és megmásíthatatlan vélemény közlésével együtt jár. Megtanultunk ezzel együtt élni, ilyenkor már nem magyarázkodunk, kicseréljük az ételt valami másra és nagyon örölünk annak, hogy a többi vendégnek (99%) a mi melegfüstölt mangalica ételeink számítanak etalonnak. És, hogy a nagyképüség és a magabiztosság oltárán ne kerüljünk gyorsan feláldozásra, azt is el kell mondanom, hogy nem tartjuk magunkat a BBQ nagymestereinek, nem vagyunk kifejezetten BBQ étterem, vannak olyan (általunk egyébként nagyon szeretett) témák (pl. marhaszegy) amihez egy füstölő mester segítsége nélkül hozzá sem nyúlunk. Pontosan azért, mert legalább értjük, hogy ez is egy megfelelő alázatot követelő szegmense az ételkészítésnek és tudjuk, hogy mi a jelen tudásunkkal nem tudjuk kihozni azt a maximumot a témából ami szükséges lenne. Úgyhogy belátható időn belül nem lesz BBQ szegy vagy BBQ marha oldalas, de lesz minden amit a disznóból ki tudunk hozni. A marha téma meg megmarad a gyors, forró füstben készülő (kerámia tojásban) burgernek, az előfüstölt gulyásnak, és az esti menübe alkalomszerűen bekerülő nagy húsoknak (steak).

pulledpork_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://malackrumpli.blog.hu/api/trackback/id/tr2315742230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása