Real Farm Food - Tihany

malackrumpli

Használati útmutató hozzánk

2016. augusztus 06. - fekete-barany.blog.hu

- A levesben, főzelékben lévő (betét) zöldség szándékosan van gyengéden hőkezelve, hogy fess, roppanós kell legyen. Ez koncepcionális kérdés (és ezek nem egyeznek meg a pl. leves főzésében részt vevő zöldségekkel). A főzelékek esetében nem használunk hagyományos sűrítést (liszt), nem cukrozzuk az ételt, nem törekszünk az erős fűszerezésre.

- A húsokat-halakat általában nem fűszerezzük, csak sót (mint természetes ízfokozót) használunk, de abból is keveset. Ez is koncepcionális kérdés, olyan minőségű anyaggal dolgozunk, hogy azt szeretnénk, ha nem a fűszer és egyéb varázsipari termékek ízét éreznétek hanem a hús vagy a hal természetes ízét. Ez igaz a burger esetében is, tehát a hús itt sincs fűszerezve.

-Félönkiszolgáló rendszerben dolgozunk, azaz megrendeled-kifizeted, kapsz egy ügyfélkódot és amikor készen van az étel akkor a kód alapján megkeresünk és visszük azt ami elkészült. Nyáron sok ember jön be hozzánk, mi itt a város szélén nem egy hagyományos étterem vagyunk hanem egy laza hely amely az ételre koncentrál és nem az éttermi szervízre. Nem, ez nem azért van mert félünk, hogy a vevők fizetés nélkül távoznak. Azért van mert így a leggyorsabb, így kell a legkevesebbet kommunikálnunk (pl. nem kell keresni a fizetőpincért…) és ahelyett, hogy a pincért várnátok inkább a lazulással és az egymással való törödéssel tudtok foglalatoskodni. Nyár van, mindenki papucsban és strandruhában jön be, ez a Balaton, így ne is kérjétek számon rajtunk a fehér abroszt és a csokornyakkendős felszolgálót. 

 

ÉS EZ NAGYON FONTOS: Nagy tisztelettel kérünk, ha nem értesz ezzel egyet, akkor inkább be se gyere. Annak nincs értelme, hogy miután megértetted, hogy ez nem az amit keresel, mégis bejössz majd a facebook-on méltatlankodsz. Balatonfüred elég nagy, van egy csomó étterem, mindenki megtalálhatja amire vágyik.

- Nagyon igyekszünk, hogy a létező legjobbat tegyük le az asztalra. Viszont emberek vagyunk és néha akaratunk ellenére hibázunk, a pályán 40 C fok van, a konyhában 60, minden pincér megy minden nap egy maratont a tűző napon (nem viccelek). Ezért arra kérünk, hogy ha hibázunk légy kíméletes velünk, illetve azt ígérjük, hogy minden hibáért vagy egyet nem értésért helyt állunk. Ha nem ízlik az étel, hozunk másikat, vagy kárpótlunk egy ajándékkal, vagy visszaadjuk a pénzedet.

- Majdnem minden alapanyagot saját minősített bio gazdaságunkban termelünk meg. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az étel bio (ennek vannak jogszebályi kritériumai), de a fő alapanyagok szinte kizárólag azok, a technológiai folyamatok során sem használunk olyan szereket, pótlékokat, vagy egyéb anyagokat amelyek felfogásunk szerint nem oda valók (ízfokozók, állománysűrítők, stb.)

A konyhán nincs mikró (sosem volt és sosem lesz), nem készítünk készételt, nem melegítgetünk. Vannak viszont modern konyhatechnológiai gépeink amelyek segítségével elő tudunk készülni úgy, hogy a tálalás pillanata előtt frissen készüljön el az ételed. Például a lecsó akkor kezd készülni amikor megrendeled (máshol ez újramelegített készétel).

- Készítünk “mentes” ételeket, de felhívjuk a figyelmedet, hogy pl. nincs elkülönített liszt tárolónk és mentes konyhánk. Ez azok számára fontos akik olyan súlyos betegségben szenvednek, hogy egy-egy alergén még molekuláris szinten sem találkozhat (pl. liszt a levegőben) az ételükkel. Amit mi tudunk, az az, hogy ha azt mondjuk “mentes” akkor abba az ételbe nem teszünk allergén anyagot (liszt vagy laktózt tartalmazó termékek). Ezzel együtt fontos megemlíteni, hogy nem feltétlen hiszünk a pótszerekben, tehát egy mentes főzelékben tej vagy tejszín helyett nem feltétlenül rizs vagy mandulatejet használunk, hanem megpróbáljuk az ételt önmagával sűríteni.

Napi készlettel dolgozunk. Általában hajnal 4-6 között leszedjük a zöldséget, és amit aznap tudtunk szedni, abból főzünk. Ha menet közben elfogy, nem tudjuk pótolni (nem tudunk a boltba vagy a henteshez elugrani). Ugyanez igaz például a BBQ (melegen füstölt) ételeinkre. Maga a füstölés 10-18 órát vesz igénybe, a pihentetés-utómunkák még 5-6 órát. Ha elfogy a készlet nem tudunk hirtelen újat csinálni. Haza kell menni, beterelni az állatot, elvinni levágni, kihűteni, behozni az étterembe, megfüstölni….ez összességében a Pulled-Pork-nál 36-48 óra folyamatos munka…

- A mangalicából készülő termékeink zsírosak. Ez azért van így, mert a mangalica egy zsíros állat. Sőt, az a jó benne, hogy különlegesen finom zsírja van. Arra kérünk, hogy ha ez nem felel meg, akkor legyél szíves mást rendelni.

 

És végül: Nyílt lapokkal játszunk, névvel, címmel. Az egyedüli oka annak, hogy itt vagyunk az, hogy hiszünk abban amit csinálunk és sok szenvedéllyel és örömmel látunk vendégül!!

A bejegyzés trackback címe:

https://malackrumpli.blog.hu/api/trackback/id/tr919087670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása