Real Farm Food - Tihany

malackrumpli

Frissül a borkínálat is (2.)

2022. március 16. - fekete-barany.blog.hu

tomcsanyi_3x.jpgVannak kihagyhatatlan tételek amelyeket nem lehet levenni az itallapról. Vannak olyan termelők akikhez hűségesnek kell lennünk, mert azt képviselik amit mi közvetíteni szeretnénk. Ha ki kéne választanom 2-3 termelőt, akkor azokat sorolnám, akik évek óta velünk vannak:

1. Dobosi pincészet Szentantalfa (minősített bio szőlő és bio borkészítés) www.dobosi.com 

2. Sabar Borház Káptalantóti határában Sabar országból (naturális) - szerintem érdemes rájuk odafigyelni, minden évben meglepnek minket, igazán kiválóan sikerülnek a tételeik!!  www.sabar.hu

Az alábbi tételeket tartjuk: Olaszrizling, Pinot Gris és egy egészen kiváló Cabernet Franc

3. Maurer Oszkár (bio, de ennél sokkal több) www.maurer.rs 

A Szabadkai borvidék (Vajdaság- Szerbia) Dunára néző lankáin található 15 ha-os borászat. Számomra a csúcsok csúcsa, egyszerűen nagyon más mint a main-stream, különleges ember, különleges filozófia, különleges ültetvény (a világ legősibb Kadarka ültetvénye), megmentett és újrafelfedezett fajták (Szerémi zöld, Bakator, Kadarka), bakművelés, spontán erjesztés és még sorolhatnám.

Az alábbi tételeket tartjuk: 

- Szerémi Zöld (ez annyira más, hogy két táborra osztja a vendégeket, vagy nagyon-nagyon szeretik, vagy nagyon nem) én személy szerint rajongok érte.

- Ürmösbor

Ősi (középkori) italkészítési módszer, kiváló alapborból, sok gyógynövénnyel, ászkolással… nagyszerű levezető ital.

 

És akkor az újonnan érkezők:

Bakonyi Róz rozé 2021 (Villány) - Bio

Tartályos tétel, a mustot 10 napig hidegen tartva erjedés előtt. Élénk cseresznye színű rozé, ízében érett piros bogyós gyümölcsök, málna, ribizli. Gazdag zamatokkal, jól megőrzött, játékos savakkal. Szerintem ez nem fröccsbor, annál sokkal izgalmasabb és érdekesebb.

 

Bakonyi Kékfrankos 2018 (Villány) - Bio 

Siklósi dűlőkről szüretelt 100% Kékfrankos, acéltartályban erjesztve és érlelve. Könnyed, jó ivású, harmonikus Kékfrankos, ízében érett cseresznyével, visszafogott fűszerekkel.

 

Bakonyi Széllel szemben 2020 (Villány) - Bio 

Hárslevelű- Furmint Cuvée. Hidegkút dűlő északi fekvésű, szeles részéről szüretelve ezúttal korábban. Egy éjszakát héjon áztatva, tartályban erjesztve, seprős érleléssel. Feszes, szép savak, minerális illatok, ízek. Körtés, virágos, barackos zamatok. Szűretlen, kis tétel.

 

Balla Rozzy rozé gyöngyözőbor Erdélyből (2020)

A Rozzy egy friss, kellemes, jó ivású, gyöngyöző rozé bor. Hidegen erjesztett, reduktív eljárással, rövid, néhány órás héjon áztatással készült. Mélyebb, az átlagosnál sötétebb színét a gránit alapkőzetnek köszönhetően, a bogyóban felhalmozódó magasabb színanyag tartalom határozza meg. Illatában málnás aromák mellett vegetális, füves karakter is megjelenik.

 

+1: Már tavaly nyár végén is tartottuk a Tomcsányi Birtok borait (https://tomcsanyibirtok.hu), Somlószőlős, nagyon rokonszenves pályaelhagyó filmművész házaspár, 2,5 ha, naturális borok, Furmint és Hárslevelű

A bejegyzés trackback címe:

https://malackrumpli.blog.hu/api/trackback/id/tr8517778826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása