Real Farm Food - Tihany

malackrumpli

Még egy hétvége és utána bezár a bazár!!!

2020. november 23. - fekete-barany.blog.hu

November utolsó hétvégéjén még főzünk-kiszállítunk, utána már nem. Bár az eredeti terv az volt, hogy decemberben is állunk kedves ügyfeleink rendelkezésére, de inkább zárunk, pakolunk, bontunk, építünk, mindezt annak érdekében, hogy egy 8 éves  fejezetet lezárjunk és belépjünk egy következőbe.

Szorgos népünk győzni fog, kitartás emberek, egyszer ennek az évnek is vége lesz!!!

 

Házhozszállítás!!! -frissítés!!

Sziasztok,
Mint sokan mások, mi is próbálunk "túlélni", a munkatársainkról gondoskodni. Ennek a gyakorlatnak egyik elemeként novemberben (várhatóan év végéig) elindítjuk házhozszállításunkat. Holnap, 13.-án indulunk és jövő héttől csütörtök és vasárnap között veszünk fel rendeléseket (és ezen időszakban szállítjuk is ki). A rendelést telefonon lehet leadni minden nap 10-20 óra között. Kiszállítás 21 óráig. Telefonszámunk: 06/30-636-55-77.
- A kiszállítás során adunk üdvölőfalatot!! (saját füstölésű mangalica zsír, házi kenyér)
- Hamarosan lesz bor és sörkínálatunk is.
-Ételrendelés kizárólag telefonon keresztül lehetséges.
-Mind elvitelre, mind kiszállításra van lehetőség.
-Készpénz, illetve bankkártyás fizetés (beleértve OTP szép kártya vendéglátás zseb).
-Házhozszállítás esetén minimum rendelési érték--> 5.000 Ft, (házhozszállítási díj nincs)
-Érintett települések: Tihany/ Balatonfüred/Örvényes/Aszófő/Balatonudvari/Pécsely
-Becsült kiszállítási idő: 45-90 perc
- Javasoljuk jó előre leadni a rendelést (akár egy nappal előtte), még mindig friss ételt készítünk, még mindig hosszú az ételkészítési idő!!

Novemberi útmutató hozzánk

Kedves Vendégeink!!

 Mint minden évben, most is a téli álomba való szenderülésünket november közepére időzítettük, a Garda fesztivál hétvégéjére (november 13-15). Az idei ősz persze rendhagyó (bár reméljük nem ismétlődik meg mégegyszer), mivel a járványügyi korlátozások miatt sem a fesztivál, sem az éttermi vendéglátás nem olyan mint szokott lenni. A tihanyi turisztikai szervezet és az abban részt vevő vendéglátósok nagy erőfeszítésekkel dolgoznak azon, hogy más formában, de élvezetes és érdekes programok legyenek a Gardán (nekem személy szerint jobban tetszik ez az új megközelítés mint a korábbi évek nagyfesztivál jellege). Azt gondolom, hogy ezen a hétvégén érdemes feljönni Tihanyba és részt venni a programokon (lsd alul).

 Ami minket illet, még 2 hétvége van előttünk, ezért az őszre és a fesztiválra való tekintettel készítettünk őszi hal ételeket amelyek közül az ecetes keszeg "gyökere" a balatoni halászat és az azt övező népi étkezési kultúrában keresendő, persze egy kicsit modernizálva, egy pár érdekes társítással...így született meg az ecetes keszeg, füstölt marhanyelvvel és sütőtök salátával.

De az őszi kínálatnál maradva visszajön az általam rajongásig szeretett velős pacal, illetve sütünk harcsát csicsókával és mangalica szalonnás kelkáposztával (persze a standard tételeink maradnak a kínálatban)

. A Garda hétvégén javasolt asztalfoglalással érkezni!!

 

És akkor a program:

 

Program

2020. november 13. péntek

16.00   Szoboravatás a Batthyány utca – Kossuth utca sarkán
16:30   Garda Akvárium ünnepélyes átadója, a Tihany 2030 kiállítás megnyitója

2020.november 14. szombat

Tihany-rév

11.00   Vesztergám Miklós tárogatóművész fogadja a vendégeket
11.30  A Garda szobor megkoszorúzása

Mádl Ferenc tér:

13.00  Ünnepélyes megnyitó, koccintás, majd felvonulás az Apátsághoz
15.00 Főtéri mozi: a Pogány Madonna című film vetítése
18.00   Tűzzsonglőr show
19.00   Utcabál a 64U zenekarral

Tihanyi Bencés Apátság:

13.15   A Tihanyi Asszonykórus fogadja a menetet
13.30  A hal és az újbor megáldása

Borsos Miklós tér:

12.30  Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara (majd becsatlakoznak a menetbe)
14.00  Veszprémi Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes

Pisky sétány:

10.00-16:00    Kézműves játszóház: 22 nagyméretű halas fajáték
14.00   Gólyalábas gyermekműsor a Tűzfészek társulat előadásában

Polgármesteri Hivatal:

14.00   Jazzformers zenekar koncertje

2020. november 15. vasárnap

Elindul a versengés az egész félszigeten civil és vendéglátós kategóriában a „Tihany legjobb halászleve 2020” címért.

Mádl Ferenc tér

12.00 Jó ebédhez szól a nóta Bódi Lajos és zenekara közreműködésével
15.00   A főzőverseny eredményhirdetése
16.00   fruzsikáS koncert (Dallam Művészeti Egyesület)

Pisky sétány:

10.00-16:00    Kézműves játszóház: 22 nagyméretű halas fajáték
11.00   Langaléta Garabonciások vásári komédiája

Borsos Miklós tér:

14.00  Várpalotai Bányász Fúvószenekar

PROGRAMOK EGÉSZ HÉTVÉGÉN A MÁDL FERENC TÉREN:

  • Főtéri mozi mindkét nap 10.00-18.00 között
  • Kádár Ferkó fotószínháza 
  • Halas mesefal – színező gyerekeknek 
  • Civil jótékonysági vásár

A nap folyamán több helyen is zenél Vesztergám Miklós tárogatóművész.

A rendezvény fővédnöke:
Dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára, országgyűlési képviselő

A rendezvény védnöke:
Tósoki Imre, Tihany polgármestere

 

Még egy szó a maszviselésről: Az interneten több állítás is kering arról, hogy mit is mond a jogszabály. Mi egyenlőre az ipartestület ajánlását (jogértelmezését) követjük, amely szerint az étterembe lépés pillanatától a távozásig minden esetben viselni kell a maszkot a vendégeknek, kivéve amikor az asztalnál ülnek. Amennyiben ettől eltérő jogértelmezés kerül napvilágra (mondjuk a jogalkotó elmagyarázza mit is gondol erről az egészről), akkor a belső szabályzaton módosítani fogunk és erről helyben értesítjük vendégeinket. Ha véletlenül nincs az érkezéskor maszk nálatok, korlátozott darabszámban a helyszínen ingyenesen fogunk biztosítani.

 

+1 hír: A Garda után elbúcsuzunk tőletek. Nem kell megijedni, nem végleg, de évek óta dolgozunk azon, hogy a Malackrumpli méltóbb környezetben, egy kicsit más felállással tudjon fogadni benneteket. Ez nagy anyagi és emberi terheket jelentő vállalás a részünkről, valószínüleg 8 év után most jött el az idő a nagy lépés megtételére. Amennyiben az elkövetkezendő hetekben sikeresen zárulnak az elindított folyamataink, decemberben már bontunk-építünk!!!

Velős pacal -Ezért most éppen érdemes feljönni Tihanyba

A szezon végén, a nyári idő elmúlásával megnyílik a lehetőség a kísérletezésre, alkotásra. Azért ekkor, mert nyáron a napi sokszáz vendég kiszolgálása mellett a kreatív energiák nem igazán szabadulnak fel, mikor heti több tonnányi élelmiszert kell előkészíteni, feldolgozni és készre készíteni, nem tudsz azon gondolkodni, hogy de jó lenne ha...

 

Szóval, ősz van, kevesebb vendég, több idő, több kreatívitás. Most éppen velős pacal. Én személy szerint végletekig mindenevő vagyok, mindent ami ehető kipróbálok és fogyasztok, beleértve az igencsak megosztó belsőségeket is (azért megosztó mert vagy rajongásig imádod, vagy rá sem tudsz nézni). Egy dolgot nem sikerült soha jóízüen megennem: a pacalt. Próbáltam így is, próbáltam úgy is, sokszor nagy mennyiségben főztem otthon a családnak (csülkös pacal), a végén mindenki boldog volt és el is fogyott egy kondérnyi...csak én nem tudtam enni belőle, valahogyan ott volt egy mellékíz ami nem tetszett és amit nem tudtam kivarázsolni egyik próbálkozás során sem...

Márkunk (Bóné Márk séf) előállt (persze sok nyaggatásom eredményeképpen) a velős pacal ötletével, legyintettem, persze csináld csak, úgysem lesz jó nekem... namármost....megcsinálta. Nem a szokásos módon, szétszedve, összerakva, nagyon hosszú ideig készítve, modern technológiákkal, sok apró folyamaton keresztül. Ez kérem szépen egy napig készül. Éjjel is. Alacsony hőfokon. A végeremény? Az egyik legjobb étel amit valaha ettem. Ez nagy szó tőlem, még szinte sose írtam le ilyet mert elég sok kiváló ételt kóstoltam életem során...

Márk féle velős pacal. Amíg nyitva vagyunk minden nap ezt fogom enni. Ajánlom nektek is. Ha másnak is így fog ízleni, az elő és utószezonben állandó tételként fogjuk készíteni (bocs, nyáron melegben nem).

Gyertek Tihanyba, velős pacalért!!

 

Üdv

 

Tamás 

És akkor nincs több titkos recept (na jó azért még tudnánk mesélni)

A mai napon Magyarosi Csaba közhírré tette a szupertitkos szuper sajátfejlesztésű pulled-pork receptünket. https://www.youtube.com/watch?v=MhtcbhKaYRw&feature=youtu.be

Csaba remélem hamarosan találkozunk. Egy kis elbeszélgetésre...:):)

Na jó csak viccelek, továbbra is nagyon kedvelünk és remélem hamarosan ellátogatsz hozzánk Tihanyba!!

Jó étvágyat!!!

 

 

 

Júniusi nyitvatartás

Kedves érdeklődők, Kedves vendégeink!! Még az igazi nyár indulása előtt van némi (javítgatási) feladatunk, így jövő héten szerdán és csütörtökön (június 10-11) nem nyitunk ki. Péntektől viszont a rendes nyári nyitvatartással megyünk tovább: A hét minden napján 12-22 óra között várunk benneteket!! Szép nyarat kívánunk!!

Füst jöjj velem...ismét (2020)

Pár nap múlva ismét érkeznek a mangalicák és a jó öreg myron mixonba begyújtunk. Szállni fog a füst, készülni fog pulled pork, oldalas, porchetta, mire jönnek a levendula hetek (https://levendulafesztival.hu) már készen álljunk a BBQ ételeinkkel a rajongók és érdeklődők számára. Ez azt is jelenti, hogy vasárnap a mangalicákat befogják és elviszik a közeli kisvágóhídra. Ott egy nap pihenés utn levágásra kerülnek, majd orvosi vizsgálat, áthűtés után a mészáros kiadja a hasított disznókat. Elfuvarozzuk őket Tihanyba, egy pár órás előkészület után bekerülnek a szmókerbe. A pulled-pokhoz EGÉSZBEN. Nem csak a comb vagy bármely egyéb rész, hanem a félbevágott egész disznó, minden értékes és kevésbé értékes, minden húsosabb és zsírosabb részével együtt. Az igazi pulled-porkban nem száraz ipari hús van, hanem az egész disznó, a szűz és a karaj, a hátszalonna és a toka, a fejhús és a tarja...minden. A füstölés az utómunkával együtt több mint 24 óra, ez idő alatt ott kell lenni, figyelni, intézkedni, dolgozni az ügyön, itt nincs alvás, éjjel és nappal folyamatosan "vele" kell lenni.....

De az eredmény kárpótol bennünket a több napi erőfeszítéseinkért... persze minden évben van egy-két vendég aki kioktat bennünket, hogy ez nem is pulled-pork, túl zsíros, stb. ...már hozzászoktunk, hogy a rossz minőség megszokása és kikövetelése (az a bizonyos ízlés mérce) általában a határozott és megmásíthatatlan vélemény közlésével együtt jár. Megtanultunk ezzel együtt élni, ilyenkor már nem magyarázkodunk, kicseréljük az ételt valami másra és nagyon örölünk annak, hogy a többi vendégnek (99%) a mi melegfüstölt mangalica ételeink számítanak etalonnak. És, hogy a nagyképüség és a magabiztosság oltárán ne kerüljünk gyorsan feláldozásra, azt is el kell mondanom, hogy nem tartjuk magunkat a BBQ nagymestereinek, nem vagyunk kifejezetten BBQ étterem, vannak olyan (általunk egyébként nagyon szeretett) témák (pl. marhaszegy) amihez egy füstölő mester segítsége nélkül hozzá sem nyúlunk. Pontosan azért, mert legalább értjük, hogy ez is egy megfelelő alázatot követelő szegmense az ételkészítésnek és tudjuk, hogy mi a jelen tudásunkkal nem tudjuk kihozni azt a maximumot a témából ami szükséges lenne. Úgyhogy belátható időn belül nem lesz BBQ szegy vagy BBQ marha oldalas, de lesz minden amit a disznóból ki tudunk hozni. A marha téma meg megmarad a gyors, forró füstben készülő (kerámia tojásban) burgernek, az előfüstölt gulyásnak, és az esti menübe alkalomszerűen bekerülő nagy húsoknak (steak).

pulledpork_1.jpg

Megnyitottunk!!! Néhány fontos tudnivaló!!

Sok töprengés után már nem lehetett tovább húzni a döntést. A Malackrumpli Bisztró Tihany 2020 május 29.-én megnyitotta kapuit. Az elmúlt szezonhoz hasonlóan Bóné Márk séf, Balogh Tibor üzletvezető és Járosi Tamás tulajdonos (e sorok írója), valamint az elmúlt évekből pár ismerős kolléga várja szeretettel az étterem vendégeit. A koncepció változatlan annak ellenére, hogy a henyei gazdaság tavaly tavasz óta nem termel (sajnos elváltunk, így a termelést egy időre fel kellett függesztenünk), így kénytelenek vagyunk más bio gazdálkodoktól beszerezni a jelentősebb alapanyagokat. Szomorék és a helyben lévő mangalicások segítenek abban, hogy a mangalica termékek  a szokott minőségben kerüljenek be a konyhára. A zöldség vonalon szerencsére új szereplők jelentek meg az elmúlt években a környéken és elérték azt a termelési kapacitást, hogy képesek már megfelelő minőségű és mennyiségű bio zöldséggel ellátni bennünket. A fantasztikus charolais marha beszállító még mindig fantasztikus, a szörpös Jani is itt van velünk, Bálinték Óbudavárról, a helyi boros barátaink (Skrabski, Sabar, Dobosi) valamint az országos és nemzetközi bio és biodinamikus borokkal foglalkozó Terra Hungarica, Stariék Tapolcáról, és még jópár minőségi beszállító továbbra is segíti munkánkat.

Az első két hétben szerdán szünnapot tartunk, valamint a pizza csak hétvégén érhető el (P-Szo-V), de június 15.től teljes gőzzel előre!!!

 

Reméljük jó nyarunk lesz és sok kellemes élményt szerzünk nektek!! Találkozunk Tihanyban!! 

süti beállítások módosítása